работи

Свесни за растечката важност на Рио де Жанеиро во глобалниот пазар, I LOVE RIO обезбедува широк спектар на информации за економијата на градот, погоден за деловни луѓе, претприемачи и економисти.


Корисни идеи за тоа како да водат бизнис и да се вклучат со локалниот пазар култура се обезбедени, и да се зголеми разбирањето и свесноста. Истакнување на проширување на индустрии и бизниси, заедно со техничка и корисни контакти за да се вклучат локалните бизниси и да се развијат успешни иницијативи. За да се поврзете директно на читателите институции и компании, на веб-страницата, исто така, промовира трговијата и локалниот развој.


Рио де Жанеиро слики

Инфраструктура и ресурси


Економиите на Бразил и Рио де Жанеиро станаа посилни во текот на изминатата деценија: иновативна макроекономски политики, по откривањето на дополнителни значајни природни ресурси и социјални реформи помогнаа да се зголеми извозот и претставува Бразил како атрактивна дестинација за инвестирање.

Стратегии за подобрување на недоволно развиени подрачја, силна поддршка од приватни компании и иницијативи од неколку милијарди долари за подобрување на општата инфраструктура како што се комуникација и транспорт се високо на агендата на федерални, државни и локални - што резултира во една економска клима динамичен привлекување на меѓународните инвеститори и трговски претпријатија.

Владини агенции се стави средства на невиден размер за подобрување на инфраструктурата и објекти низ земјата, отворајќи го патот за поголема работна сила, како и повеќе можности за инвестирање во иднина.

Бразилската влада позиционирани Бразил како глобален лидер, кои нудат помош на соседните земји, обраќајќи мисии на Обединетите нации, а во партнерство со земјите од Африка и Јужна Америка да се развие инфраструктура и партнерства.


Рио де Жанеиро е културна престолнина на Бразил и една од главните финансиски центри, трговски и транспортот. По Сао Паоло, Рио де Жанеиро е бразилскиот град со втор највисок бруто-домашниот производ, се проценува на околу 150 милијарди reais годишно. Градското подрачје е втор по големина националното богатство пол, а 70% од економската моќ на државата Рио де Жанеиро.


Фали дека е федерални град на Бразил до 1960 година, пред речиси 200 години, Рио се разви во различни административни, финансиски, трговски и културен центар.

Градот е дом на солидна инфраструктура со голема порта, меѓународен аеродром, домашен аеродром, две метро линии, неколку меѓуградски железнички линии, како и мрежа на јавен превоз на стотици автобуски линии и илјадници на автобус .

Рио е дом на голем финансиски фирми, комуникации и приватни и државни забавни. Неодамнешното откритие на нафта во Кампос слив во Рио се покажа како главна база на неколку нафтени компании, гас и бразилски и странски енергија, всушност, регионот пред-сол во Бразил, на огромна област на длабока вода резерви на нафтата под дебел слој на сол, може да се сместат до 100 милијарди барели - обезбедување на голема побарувачка за услуги во Рио.

Градот е важен бизнис и банкарскиот области, инвестициони активности на Рио де Жанеиро вклучуваат развој на недвижности, управување со фондови, а вториот по големина пазар во Бразил. Создадени во 1845 година, во Рио де Жанеиро берза беше првиот пазар треба да се утврди во Бразил, тргување денес е единствено државни обврзници

Градот има на бродоградба индустрија, металургијата, рафинирање, гас и петрохемиски, лекови, текстил, преработка на храна и мебел. Покрај тоа, главната Бразилецот организации на забава, телевизија, печатење и издавање имаат свои операции во metropolitanana регионот.

Присуство на голем порта има направено Рио клучна центар на меѓународните активности на увоз и извоз, заедно со крајбрежен трговски и други области на Бразил и Јужна Америка.


Туризам и забава се главните аспекти на економскиот живот во Рио, како град е главна дестинација за Бразилецот и странски посетители и потенцијалот за меѓународниот туризам постојано се развива. Градот се очекува да се зголеми значително во оваа област, делумно како резултат на одржувањето на големи меѓународни настани како на Светското првенство 2014 и на Олимписките игри во 2016 година, што го доведе на протокот на средства, десетици на нови хотели, и потенцијал за во отворен пазар експанзија.


На брегот на Рио де Жанеиро е една од најсилните туризмот и економскиот пазари во светот, воедно е и најпопуларната дестинација за повеќето од туристите од 50 милиони Бразилци кои одмор национално секоја година.

Историски гледано, услужниот сектор е најважниот дел од економијата на Рио де Жанеиро, а заедно со мал бизнис држи просперитетна град на целата година. Илјадници мали и големи компании, фабрики и промет на храна, облека, апарати, мебел, цигари, кожни производи, накит, уметност и занаетчиство. Неодамна, производството на електроника и компјутери почнаа да игра посилна улога во економијата.

Постојат повеќе од 200.000 регистрирани фирми во Рио, кои нудат голем број на различни производи и услуги. Огромното мнозинство на овие компании се микро и мали со помалку од 100 вработени. Услужниот сектор и јавната администрација, сметка за над 70% од сите работни места во градот, во близина на трговски сметки за 16%, 10% на индустријата и градежништвото 5%.

Рио де Жанеиро, има околу 24.000 индустриски претпријатија кои обезбедуваат работни места за повеќе од 800.000 луѓе. Економијата на многу поголема експанзија во средната класа имаат управувано побарувачка за млади професионалци со високо образование, со конвертирање на градот во нова земја на можности. Бразилецот брендови присутни во семејства од Јужна Америка, се активно шири на глобалните пазари, со Рио де Жанеиро и Сао Паоло во срцето на ова проширување.

Поволни фактори за тековните инвестиции во Рио вклучуваат проширување на внатрешниот пазар и побарувачката за стоки, инвестиции во јавната безбедност, висок квалитет на маркетинг и платформи настан и достапноста на локални таленти.


Населението на Рио де Жанеиро е околу 6,4 милиони луѓе, достигнувајќи речиси 12 милиони луѓе во градското подрачје уште поголема потрошувачка на пазарот се појавува кога повеќе од 1,6 милиони странци ја посети Рио годишно.


Експертите предвидуваат дека ќе има инвестиции во секторот на нафта и гас од страна на R $ 488.000.000.000 во Бразил, помеѓу 2014 и 2017 година, а повеќето од тоа се концентрирани во Рио де Жанеиро, кој има 80% од ресурси во земјата.

Рио нуди простор за можности за раст и значајни бизнис во бродоградба сектор, патната инфраструктура, пристаништа, аеродроми, телекомуникациите и туризмот. Градот поседува трет по големина пристаниште област и транспорт во земјата, и големи инвестиции се во тек за обновување и проширување.

Порастот на населението и подобрена инфраструктура во сиромашните квартови, заедно со зголемување на приходите на населението, го привлече се повеќе и повеќе трговија на помалку развиените области на Рио де Жанеиро. Овој нов договор ја зајакнува економијата на локалните заедници, и видлив раст на доходот и квалитетот на животот на жителите. Студии и податоци покажуваат дека зголемување на побарувачката генерира многу можности за проширување на трговијата за да се исполнат локалните потреби.

На експоненцијално расте интересот и посветеноста на компанијата, беше пречекан со заеднички напори на владите и невладините организации за да се грижи и да го поддржи развојот на локалните економии во сиромашни квартови, гледајќи во потенцијалот раст на посилни и пообединети Рио. Семинари, работилници и предавања редовно домаќин за промовирање на претприемништвото и поддршка на постојните бизниси.

Бразилецот услуги за поддршка на микро и мали претпријатија (бразилски услуги за поддршка на мали бизниси), или Sebrae, промовираше развојот на локалните компании во смири заедници од 1996 година Во 2011 година, развиен проект за поддршка на повеќе од 60.000 претприемачи преку средби како и обезбедување на совети и насочена обука.


Потенцијал на угледот и комерцијални Рио ужива состојба на постојан раст, и како такви, фантастична глетка на градот делува како плодна почва за потрошувачите, производителите и експерти за обликување на меѓународната сцена во својата област.


Во светлината на зголемениот интерес за инвестиции, Рио де Жанеиро е домаќин на голем број на престижни саеми и конгреси каде потрошувачите и производителите ги споделат идеите, мрежа и да пронаоѓаат. Градот има фер и конференција на нафта и гас биенале со над 1.500 учесници, организирана од страна на Институтот за нафта и гас, како и на годишниот саем, меѓународната поморска брегот.

Важен саем за производите на витамини и протеини, а друг за облека и спортска опрема зборуваат за силен пазар за производи поврзани со здравјето и фитнесот. Во исто време, на модната индустрија во Рио е во пораст во обем и репутација во текот на изминатите неколку години, градот сега е домаќин на различни настани и модни ревии.